KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20161206

Adakah Buku Teks Sejarah kita selama ini memperbodohkan orang Melayu?

Ubah fakta buku sejarah

6 Dis 2016 : Kepincangan fakta di dalam buku teks sejarah yang digunapakai dalam pembelajaran sekolah perlu diteliti semula sekali gus diperbetulkan supaya catatan sejarah sebenar dapat disampaikan kepada generasi muda.

Catatan sejarah Melaka kononnya empayar itu tumpas ketika menentang Portugis akibat kemunduran teknologi serta organisasi tentera yang tidak berstruktur satu pendapat salah.

Pengarah Muzium Warisan Melayu Universiti Putra Malaysia (UPM) Dr Muhammad Pauzi Abdul Latif menegaskan penggubal buku teks perlu melaksanakan kajian yang lebih mendalam supaya fakta yang tertulis adalah hakikat sebenar.

“Berdasarkan pemerhatian saya, kita sering menyebut faktor kekalahan Melaka adalah kemunduran teknologi dan tentera tidak berstruktur. Tetapi kita kurang memberi penekanan berhubung pengkhianatan daripada pedagang dari China dan India.

“Kenyataan yang tertulis di dalam buku teks berkenaan adalah tidak benar. Melaka mempunyai organisasi tentera sistematik serta kecanggihan persenjataan zaman itu.

“Ketika serangan 1511, kita sudah mempunyai teknologi busur silang (Crossbow), ini adalah fakta yang tertulis dalam catatan Portugis. Ini jelas memperlihatkan kemampuan Melaka ketika itu melebihi Portugis,” katanya.

Ia dibuktikan menerusi catatan seorang ahli sejarah Portugis, Joao de Barros yang menjumpai 8,000 senjata api, panah silang dan artileri ketika Portugis menawan Melaka.

“Fakta sejarah tidak boleh berdasarkan andaian semata-mata. Sejarah adalah fakta. Kepincangan fakta di dalam buku teks itu perlu diperbetulkan.

“Penggubal buku teks perlu lebih berani dalam membicarakan soal fakta, biarpun kadangkala ia menyentuh sensitiviti masyarakat,” katanya.

- Harian Metro

Tiada ulasan: