KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20170119

Mampu ke JKKK baiki rumah PPRT nanti secara gotong royong?Mampu ke JKKK baiki rumah PPRT nanti secara gotong royong? Sebelum ini, nak baiki rumah keluarga miskin contoh atap bocor kosnya sekitar RM3000 katakan. Tapi menurut cerita kena melalui Ketua Kampung, lepas tu ke Majlis Daerah, lepas tu ke ADUN, lepas tu ke mesyuarat EXCO. Kos asal yang kontraktor boleh buat dengan bayaran tunai RM3000 sudah pasti perlu dinaikkan untuk menampung kos modal yang perlu keluar dulu kemudian kena tunggu pula untuk pembayaran dan kos sampingan lain.


JKKK ambil alih kerja baiki rumah PPRT
16 Januari 2017

Kerajaan akan menyerahkan kerja pembaikan Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), mulai tahun ini. Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata perkara itu diputuskan Kabinet pada Disember lalu dalam usaha menjimatkan kos pembaikan PPRT, selain meningkatkan kualiti pembaikan rumah berkenaan.

"Projek pembaikan rumah akan diserahkan kepada JKKK yang akan dilaksanakan secara gotong royong. Sebelum ini, kita dapati kontraktor yang dilantik mengambil marjin keuntungan yang tinggi menyebabkan projek pembaikan tidak disiapkan seperti yang sepatutnya," katanya.

Tiada ulasan: