KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20170705

Masjid tak berkunci, besi tak hilang

Masjid tak berkunci, besi tak hilang
Oleh Subky Latif

INILAH rencana iftitah untuk tahun 2013. Hashim Omar, bekas Adun di Kelantan tahun 1978 membawa saya menyeberang sempadan Malaysia-Thailand.

Saya tiada rancangan ke sana, tetapi Hashim mahu saya melihat wilayah yang dikatakan bergolak yang padat dengan penduduk Islam.

Bersama kami Ustaz In, hakim mahkamah syariah yang cuti tanpa gaji. Kami menuju ke Pengkalan Kubur sebaik tiba dari Kuala Lumpur. Banjir sudah surut tetapi beberapa tempat di jalan raya masih berair.

Sungai Golok itu adalah antara tempat yang bergolak, tetapi saya lihat orang-orangnya tidak cemas seperti dalam suasana tegang.

Ketika di sebuah masjid orang pun sudah keluar dari masjid. Maka kami berjalan terus menyaksikan suasana sekitar. Akhirnya singgah di sebuah masjid yang sudah tidak berorang. Masjidnya cantik dan bersih. Semua pintunya terbuka walaupun di dalamnya tidak berorang. Tiada sejadah tetapi lantainya tidak berhabuk.

Tidak nampak kunci. Satu-satu rantai berkunci yang saya nampak ialah peti duit. Bukan pintu masjid.

Sesiapa yang singgah bersolat tidak perlu mencari anak kunci dan tidak perlu solat di serambi. Masuk hingga ke tepi mimbar.

Adakah semua masjid begitu? Kata Hashim, “Semua masjid di sini begini.”

Adakah orang tidur di masjid? Kata Hashim, “Ada, tapi jarang-jarang sekali sekala pengembara keletihan dari jauh singgah tidur bagi menyegarkan badan.”

Mungkin tidak ada mat rempit, maka boleh masjid itu terbiar bukan sekadar tidak berkunci bahkan pintunya tidak ditutup.

Negara itu bukan negara Islam.

Tetapi tuan-tuan punya masjid tidak bimbang masjidnya diceroboh atau perkakas masjid dicuri. Mungkin masjidnya yang dibina daripada sedekah dan khairat orang ramai, bersih daripada perkara syubahat, ia terhindar daripada tercemar. Kalau ia dibina dengan duit yang bersih, anjing pun tidak singgah sekalipun pintu terbuka luas.

Mungkin itulah yang dikatakan suasana Islam. Negaranya bukan Islam, masjidnya seperti dikawal malaikat.

Apa pun masjid-masjid di Malaysia yang negaranya bernama negara Islam dan dipimpin oleh orang Islam, pintu masjid pantang lepa, kipas anginnya hilang, pembesar suara lesap. Pintu pagar besi masjid yang besar dan berat pun boleh hilang.

Bertuahlah besi-besi yang ada di Selatan Thailand, ia terselamat daripada sasaran penyangak besi.

Terasa halal kalau kita berderma untuk masjid di Selatan Thailand. Kita terasa derma dan sedekah kita itu akan kekal. Ini tidak bererti kita tidak dapat pahala berderma untuk masjid di Malaysia. Kita tetap dapat pahala tetapi tiada jaminan ia kekal sekalipun masjidnya kekal.

Mengapa masjid di negara bukan Islam dan tiada siapa peduli dengan kemakmurannya selain daripada tuan-tuan punya masjid itu sendiri, boleh terjamin keselamatannya?

Tiada polis tetap yang menjaga masjid-masjid itu dan mungkin rukun tetangga pun tidak ada, tetapi tidak pencuri berkeliaran di masjid. Mungkin tiada yang bimbang apabila keluar masjid, kasut atau seliparnya hilang.

Jika betul suasana di masjid yang saya singgah itu melambangkan suasana bagi kebanyakan masjid, maka apa yang menyebabkan masjid mereka aman makmur sedang ia berada dalam negara dan pemerintahan yang bukan Islam? Sedang di Malaysia semua masjid dibina kerajaan, semua jawatankuasa masjid dipilih oleh kerajaan. Tiada orang yang tidak dipercayai oleh pemimpin kerajaan boleh berperanan dalam masjid. Semua pegawai masjid orang dipercayai oleh kerajaan.

Semua khutbah disediakan oleh kerajaan, tetapi semuanya berkunci selepas jemaah memberi salam. Khatib di Thailand tidak perlu menunggu khutbah daripada kerajaan. Rakyat sendiri menentukan isi khutbah.

Saya sendiri tidak tahu masjid mana lebih makmur? Masjid yang dijaga kerajaan serba serbi di Malaysia lebih makmur atau masjid di Thailand yang dijaga oleh ahli kariahnya lebih makmur.

Yang penting kita boleh masuk masjid bila-bila masa di sana; tetapi di Malaysia kadang-kadang kita terpaksa menunggu lama kerana siak dan bilal lambat datang.

Tiada ulasan: