KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20170803

Ibu tunggal 7 anak, buka rumah perlindungan untuk anak-anak bermasalah

Ibu tunggal 7 anak, buka rumah perlindungan untuk anak-anak bermasalah
2 Ogos 2017


KLANG: Ibu tunggal dengan tujuh orang anak di Taman Bunga Raya perlu bekerja tiga pekerjaan untuk memenuhi keperluan, tetapi kekangan kewangannya tidak menghalangnya daripada mengambil anak-anak lain yang bermasalah.

Nor Hayati Abdullah, 46, telah membantu 10 anak-anak dari sekitar kejiranannya sejak 10 tahun yang lalu selepas mengetahui masalah mereka.

Kebanyakan daripada mereka datang dari keluarga yang porak peranda.

Bercakap kepada New Straits Times, Hayati, yang berasal dari Sarawak, berkata pendapatannya cuma kurang daripada RM3,000 sebulan.

Bagaimanapun, setelah mengalami banyak kesulitan, terutamanya selepas dia bercerai dan terpaksa menanggung sendiri keluarganya, Hayati berkata dia tidak boleh duduk diam melihat kanak-kanak lain dalam masalah.

"Tidak lama selepas berpindah ke sini pada tahun 2003, anak sulung saya, berusia 12 tahun, melihat sekumpulan kanak-kanak berusia antara 7 hingga 8 tahun, duduk di depan api unggun yang mereka buat di padang kecil yang tidak jauh dari rumah kami.

"Dia kemudian mengetahui bahawa anak-anak itu sebenarnya telah melarikan diri dari rumah mereka. Antara sebab yang mereka berikan ialah mereka tidak sanggup melihat ibu bapa mereka bertengkar. Melihat ini, anak saya membawa mereka ke rumah kami dan ini ketika saya bertemu dengan mereka.

"Sejak itu, mereka telah memanggil rumah saya rumah kedua mereka, di mana mereka bebas untuk datang apabila mereka perlu".

Hayati, yang merupakan seorang mualaf, berkata rumahnya telah dibuka kepada anak-anak yang memerlukan perlindungan sementara, di mana mereka boleh berehat dan makan.

Dia berkata dia gembira kerana rumahnya telah membantu menghalang anak-anak daripada tersesat dan mereka dapat kembali ke pangkuan keluarga mereka.

Beliau berkata keluarganya telah menerima ramai remaja, kini rumahnya menjadi rumah kedua untuk 10 orang remaja, termasuk empat perempuan.

Mereka berada di rumahnya apabila mereka ingin ketenangan melepaskan diri dari pertengkaran di rumah mereka sendiri.

Bercakap mengenai keluarganya, Hayati, yang juga sukarelawan dengan Pertubuhan Kebajikan Islam Klang Malaysia (PERKIM) berkata mereka berpindah ke Klang pada tahun 2003 selepas suami seorang kontraktor menceraikannya meminta.

Pada masa itu, walaupun dia mengandung anak bungsunya, dia juga memberi perlindungan kepada enam orang remaja.

Kehidupan yang susah memaksa dua anak sulungnya berhenti sekolah. Anak-anak lelakinya, kini berusia 26 dan 24, bekerja sebagai penjual minuman dan pekerja kilang untuk membantu Hayati dan adik-adik mereka, yang masih belajar di sebuah sekolah menengah di Klang.

Hari ini, Hayati bekerja di tiga tempat - sebagai tukang sapu hotel, menghantar barangan rumah ke rumah, dan pembantu kedai makanan - dengan jumlah pendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan.

Kerja mengemas hotel kecil di Klang dapat RM850 sebulan, memperolehi RM20 setiap hari membantu jiran-jirannnya membeli barangan runcit, dan RM30 lagi sebagai pembantu kedai makan.


Tiada ulasan: