KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20151025

Bajet Kementerian Pendidikan Tinggi kurang RM2.4 bilion, adakah yuran IPTA akan naik?


Memanglah Kementerian Pendidikan Tinggi tak terjejas. Tetapi adakah pelajar di IPTA akan terjejas? Pengajian di IPTA akan terjejas? Adakah yuran IPTA akan naik? Pengambilan pelajar akan dikurangkan? Elaun pensyarah akan berkurangan?

Berapa IPTA ada di Malaysia? Kalau ada 20 IPTA, pukul rata 1 IPTA akan kurang RM120 Juta peruntukan untuk tahun depan. Kalau nak naik yuran IPTA tahun depan, maklum awal, biar senang yang tak mampu tak perlu belajar, biar mereka bekerja. Hentikan pengambilan pekerja asing, agar lepasan SPM, Sijil, Diploma yang tak mampu sambung belajar, galakkan mereka bekerja di ladang sawit, menjadi buruh binaan, pekerja kilang, pencuci kereta dan sebagainya.


PENGURANGAN PERUNTUKAN TIDAK JEJAS KPT: IDRIS

24 Oktober 2015 - Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, pengurangan peruntukan sebanyak RM2.4 bilion untuk kementerian itu tidak akan menjejaskan usaha memajukan sektor pendidikan tinggi negara.

Beliau berkata, "Memang agak berkurangan sedikit tetapi pengurangan ini untuk melatih supaya pihak universiti lebih efisien dalam pelaksanaan programnya."

Idris mengulas mengenai Bajet 2016 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Dewan Rakyat semalam yang memperuntukkan RM13.378 bilion untuk Kementerian Pendidikan Tinggi berbanding RM15.785 bilion dalam Bajet 2015.

Tiada ulasan: