KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20150817

Berapa ramai agaknya anak bangsa kita tak mampu sambung belajar?Saya rasa tahun ni ramai anak bangsa kita tidak mampu untuk sambung belajar. Ada orang tanya saya mana nak pinjam duit, dia miskin, anaknya dapat sambung belajar di Unimas, Sarawak, Ijazah Sarjana Muda Sains Pengurusan dan Sumber Pertanian.  Yuran perlu bayar RM1,937 dan yuran wajib lain RM630 belum masuk duit tiket kapalterbang dan perbelanjaan lain. Kalau mohon Majlis Agama pun mungkin dapat sekitar RM500.

Saya minta dia fikir betul-betul, sekarang memang susah dapat pinjaman atau bantuan. Banyak belanja nanti yang perlu dicari, belanja setiap bulan dan sebagainya sementara menanti PTPTN jika dapat.

Kalau betul tidak mampu, adalah lebih baik tidak sambung belajar dan lebih baik bekerja.

Keadaaan sekarang adalah amat tidak kondusif untuk mereka yang datang dari keluarga susah untuk sambung belajar melainkan mendapat biasiswa atau yuran yang amat minima.

Sekarang, bukan lagi macam dulu. Masing-masing bebanan makin berat. Untuk bantu sikit-sikit mungkin boleh, tapi jika jumlahnya banyak amat sukar, dan mereka yang memerlukan ini akan bertambah ramai.

Tiada ulasan: