KASIH SAYANG

KASIH SAYANG

20151112

Ramai yang minta bantuan selesai pinjaman Ah LongRamai juga yang tanya saya macamana nak selesai pinjaman Ah Long. Terus terang saya katakan, saya dan rakan-rakan tidak dapat hendak membantu mereka untuk menyelesaikan pinjaman mereka. Apa yang kami boleh bantu ialah sekiranya mereka tiada bekalan makanan, perlukan perbelanjaan pengangkutan untuk mendapatkan rawatan, sedikit bil api air tertunggak, bayar yuran sekolah anak dan sebagainya bolehlah kita pakat-pakat dengan kawan-kawan kumpul duit.

Ada yang mengadu dia cuma pinjam Ah Long RM7,000 , tapi bunga saja setiap bulan RM500, kalau nak selesai bayar pinjaman Ah Long perlu bayar setiap bulan pokok RM800, tanpa ada lewat atau tertangguh. Sekiranya dia tak bayar pokok RM800 secara tetap setiap bulan, selamanya dia akan bayar RM500 setiap bulan, sehinggalah dia dapat bayar pokok RM800 secara tetap setiap bulan.

Saudara mara, rakan taulan, jiran tetangga memang susah kita nak minta pinjaman atau beri pinjaman. Siapa yang ada buat pinjaman pada orang lain, pandai-pandailah mengurus kewangan. Bersyukurlah sekiranya ada yang membantu kita beri pinjaman, jangan ambil kesempatan atas bantuan orang lain, kerana mereka yang meminjam dari Ah Long sudah terjebak dalam beban hutang yang bertimpa-timpa, tiada kesudahan.

Tolonglah rakan-rakan, teman-teman, saudara-saudara, jiran-jiran tak kira apa bangsa di luar sana, tolong, tolong jangan buat pinjaman Ah Long. Kalau ada tanah, ada kereta, ada motosikal dan sebagainya lebih baik jual dari buat pinjaman Ah Long. Lebih baik minta sedekah dari buat pinjaman Ah Long. 1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

sesiapa ada masalah hutang along sila hubungi PPIM. berurusan sendiri terus dgn along jangan harap nak selesai.